НАШИТЕ КЪЩИ
 
Технология
   - Фундаменти
   - Подови конструкции

   - Стени и стенни панели
   - Тавани и покриви
   - Инсталации
 
Материали
 
ЦЕНИ за сглобяемо изпълнение

 
 
 
 
 
zamunda

Технологии на строителство на сглобяеми къщи


Сглобяеми къщи с дървена конструкция

Елементи на конструкцията
      Къщите с дървена конструкция са познати от далечни времена- дървото е най-стария познат строителен материал. Прекрасните му качества, като конструкция, интериор и екстериор са били известни на древните майстори и те са се възползвали с пълна сила от тях. Известни са дървените китайски пагоди, вековните норвежки църкви и вятърните мелници в Холандия. В САЩ и Канада конструкциите от иглолистна дървесина са традиционният начин за строителство на домове и църкви. Поради голямо производство на дървен материал, в САЩ и Канада цената на дървесината е ниска, което води до изгодните цени на този вид конструктивни системи.

      Съвременните европейски изисквания за сеизмична осигуреност и енергийна ефективност на сградите придават актуалност на дървото, като съвременен строителен материал.
      Сградите с дървена носеща конструкция са значително по-леки от тези, изпълнени със стоманобетон и тухли, което ги прави много по-устойчиви на земетресения. При подходящо проектирани и изпълнени връзки между носещите елементи на сградата, тя става устойчива на вертикални и хоризонтални натоварвания и по нищо не отстъпва като дълговечност на класическото в последните години за България монолитно изпълнение.

      При това дървото осигурява комфорт на обитаване, който не може да се постигне с  традиционната тухлена стена. То регулира влажността на въздуха, като поема или отделя водни пари, правейки въздуха здравословен и приятен. Усещането за топла стена е друга запазена марка на дървото, като интериорен материал. Не случайно лампериите и дърворезбите създават усещане за визуален комфорт. При това нещата не спират само с визията. Стените на съвременните сглобяеми къщи наистина са топли през зимата, заради топлоизолацията, която се вгражда в тях. Десет сантиметра каменна вата с плътност 40 кг./м3  (Knauf stone wool) осигурява изолация еквивалентна на повече от 1м тухлен зид, снижавайки значително разходите за отопление на сградата през зимата и за охлаждането и през лятото.
Снимка на носеща конструкция

      Друго важно предимство на дома с дървена конструкция е липсата на мокри процеси по време на строителството, които са основен източник на влага и мухъл в жилището.
      И не на последно място къщите изпълнени със сглобяема технология осигуряват невероятно къси срокове за изпълнение на грубия строеж. Завършена сграда за месец е напълно постижимо в съвременните условия на развитие на технологията.

      В заключение трябва да кажем, че дървото тепърва ще бъде преоткривано, като строителен материал, отговарящ на най-съвременните и високи изисквания на строителните технологии.

 
 
pagetop
pagetop
 
   
 
 Copyright *hubav-dom.com*, 2009.